כל מה שחם בענף ! אמין, מקצועי ומקיף יותר.
כל יום שני, מדי שבוע
ניוזלטרים נוספים מהענף :
13/08/2017
ניסויים בקד"מ בבני אדם
המדור סוקר מגמות, פרוייקטים ורעיונות מקוריים בתחומי הקד"מ, האירועים והשיווק בחו"ל.
חפש בכתבות:

איך אתם אוהבים את הגפילטע שלכם?

מאת: חדשות מפיק /
16.11.2014
/ 18:50

(צילום:המכון הפולני)

"שבוע האוכל הפולני" יוצא לדרך בפעם השנייה, לאחר שזכה להצלחה חסרת תקדים בשנתו הראשונה. הפסטיבל יתקיים ביוזמת המכון הפולני בישראל, בשיתוף עם עיריית חיפה ובהפקה וניהול אמנותי של אריה רוזן, מנהל תכניות תרבות במכון הפולני בישראל,  ועיתונאית האוכל רונית ורד.

(צילום:המכון הפולני)
 
הפסטיבל, שייפתח ב 28 בנובמבר 2014, ימשיך לייצר חיבורים קולינריים-תרבותיים מעניינים ומפתיעים והקהל הרחב מוזמן לחגוג את המסורת הפולנית והפולנית-יהודית על גווניה השונים. השנה, בחרו המארגנים לקיים חלק ניכר מהאירועים בעיר התחתית בחיפה. ברחובות ובסמטאות הסובבים את הנמל, עשו עולים רבים מפולין וממדינות אחרות, את צעדיהם הראשונים בארץ ישראל. 
נושא האפייה והתנור הביתי, ששימש כמרכז חיי המשפחה והקהילה, יעמדו השנה במוקד אירועי הפסטיבל.  אופים, קונדיטורים, שפים ובשלנים ביתיים מפולין ומישראל ינסו להבין יחד את פשר המשיכה לבצק ואת מגוון הרגשות והטעמים שהוא מעורר בקרב אוכליו. 
 
(צילום:המכון הפולני)
 
בין האירועים הבולטים בתכנית האמנותית של שבוע האוכל הפולני 2014 - 
לחם וזיכרונות – מאפים בהשראה פולנית, תערוכה ואירוע-מיצג לחם פתוח לקהל הרחב  
שיתוף פעולה חד-פעמי בין המכון הפולני לבין השף ארז קומורובסקי, האקדמיה לעיצוב בצלאל ושורה מובילה של קונדיטורים ואופים ישראלים. במהלך שבוע האוכל הפולני יימכרו במיטב המאפיות והקונדיטוריות בארץ, מאילת בדרום ועד גשר הזיו בצפון, לחמים ומאפים מיוחדים בהשראת המסורת הפולנית ובזיקה למתכונים נשכחים מלב של יהדות פולין (יועץ- חוקר האוכל היהודי שמיל הולנד). את חגיגת המאפים הקולינרית תלווה תערוכת כרזות בנושא לחם ומאפים פולנים של סטודנטים במחלקה לאינפוגרפיקס מבצלאל. 
באירוע הדגל של הפסטיבל, שיתקיים בהאנגר בעיר התחתית בחיפה ויהיה פתוח לקהל הרחב, תוצג התערוכה במהלך מיצג לחם חד-פעמי בהשתתפות ארז קומורובסקי,  אופים וקונדיטורים הנוטלים חלק בפרויקט, אנשי תרבות מובילים ואורח שבוע האוכל הפולני מיכאל בריס (ל'אנפנט טריבלה, ורשה). בריס, שף ואופה רב מוניטין, מתמחה בשחזור לחמים מימי הביניים ובאפיית לחמי שאור מיוחדים. 
בין המאפיות והקונדיטוריות שייטלו חלק בשבוע האוכל הפולני (ע"פ סדר א-ב): אדון שיפון (רחובות), בר לחם (תל אביב), ברד סטורי (תל אביב), הבייגלה של מרקו (קריית אתא), הנחתום (בני יהודה), זומר (תל אביב), יפתח לחם (מטעים), כישורית (כישורית), לה מולאן (תל אביב), לחם ברויטמן (אילת), לחם טנא (גשר הזיו), לחם שחר (משמר השרון), מועדון הלחם הטוב (כפר כמא), מעשה ידיים (צפרירים), עלחם (חולתה), קונדיטוריה גל (חיפה), קונדיטוריה ספירא (חיפה), קונדיטוריה שני (חיפה), קפה פלמר (חיפה) ועוד.  
שפים אורחים, מעשי בצק ומסיבות וודקה והרינג 
שפים אורחים מפולין יחברו לעמיתיהם הישראלים וייצרו תפריטים מיוחדים במסעדות ובברים מקומיים בעיר התחתית בחיפה. לחם, מעשי בצק ומנות שמקורן בתנור האפייה יככבו בתפריטים השונים. 
השפית ג'נטה בוגדנוביץ' (טטרסקה יורטה פולסקה, חבל פודלסיה) תתארח במסעדת ג'קו בשוק הטורקי בחיפה - בני משפחת בוגדנוביץ' נמנים עם קהילה קטנה של טטארים-מוסלמים-פולנים שהגיעו למזרח אירופה במאה ה-14. ה,פיירקאצ'בניק", מאפה בצק מורכב ונדיר שמכינים היום רק בכפר הולדתם ומופיע ברשימת מאכלי המורשת המוגנים של פולין, הוא רק אחד משורה של מאפי בצק מיוחדים שמקורם במורשת המרכז-אסיאתית. 
 
מרתה סיבי (הרינג אמבסי, קרקוב) תתארח בקרטל החיפאי ובבר המנזר התל-אביבי – מרתה סיבי היא עיתונאית לשעבר בעליו של בר טרנדי המתמחה בוודקה ובמאכלי הרינג, מעין טאפאס בר פולני. סדרת אירועים שיתקיימו  ב'קרטל'  עם הקולקטיב החיפאי 'ברוקן פינגאז'  ובר המנזר בתל אביב, יציגו מוזיקה משובחת, וודקה וסוגים שונים של מנות הרינג. 
השף אלכסנדר בארון (סולץ 44, ורשה) יתארח בביסטרו וניה בחיפה  – בארון הוא אחד מנציגיו הצעירים והבולטים ביותר של המטבח הפולני החדש המעורר עניין עצום בסצנה הקולינרית העולמית. אמן הגרפיטי לשעבר, שהמסעדה שפתח בוורשה הפכה גם למרכז תרבותי חשוב, יחבור לשף סחר סיון, גם הוא אמן בהשכלתו, לג'ם סשן קולינרי על הציר שבין פולין לישראל.  
השפית אגתה וויידה (אופסלי טום, ורשה)תתארח במסעדת הנמל 24  בחיפה – אגתה ווידה, מוזיקאית לשעבר שהפכה לאחת השפיות הצעירות הבולטות ביותר בפולין, היא השפית של מסעדת ביסטרו ידועה בוורשה. המטבח של ווידה, חברה בתנועת הסלואו פוד הפולנית ובעלת טור קולינרי פופולרי, הוא מטבח מסורתי עונתי העושה שימוש בטכניקות מודרניות. 
 
(צילום:המכון הפולני)
 
תחרות הנאלבקי הראשונה בישראל 
לנאלבקי, ליקרים ביתיים על בסיס פירות וחומרים טבעיים אחרים, מסורת ארוכת שנים בפולין וגם בישראל. בפולין, שם חזרו הנאלבקי לתודעה בעקבות החיפוש אחר מנהגי העבר, מתקיימות מדי שנה עשרות תחרויות נאלבקי פופולאריות. לראשונה בישראל יתקבצו יצרני הליקרים הביתיים לאירוע שיהיה פתוח לקהל הרחב וצוות שופטים מפורסמים ממגוון תחומים יכריע בשאלת הנאלבקי הטוב ביותר בישראל. התחרות תיערך בבר סינקופה בחיפה, בהנחיית הסומלייה אבירם כץ, ובין חברי פאנל השופטים ישבו חברי אתר האלכוהול סנהדרינק. עיתונאית האוכל והבשלנית הילה אלפרט תתארח באותו יום בבר החיפאי ותגיש תפריט זקונסקי, מבחר מנות קטנות המלוות שתיית אלכוהול חברתית, על פי מיטב המסורת המזרח-אירופאית. 
 
שישי בית מרזח 
תפריט אוכל ואלכוהול מיוחד, בהשראת בית המרזח הפולני והפולני-היהודי, שיוגש בצהרי יום שישי במסעדות ובברים בכל רחבי הארץ. וודקה פולנית במחירים מיוחדים תימכר בכל בתי העסק המשתתפים. את המשתים ילווה פסקול מוזיקה פולנית, הקראת שירה, ריקודים מסורתיים, הרצאות היסטוריות ומופעי מוזיקה חיה. 
בין המקומות שישתתפו באירוע (לפי סדר א-ב): אביגיל (טבריה), בירגארדן שרונה (תל אביב), ברטי (תל אביב), האדסון בראסרי (תל אביב), החלוצים 3 (תל אביב), הייד & סיק (תל אביב), המנזר (תל אביב), המסגר 5 (אילת), העוגן (חיפה), חאן מנולי (יפו), חוות צוק (תל אביב), מעיין הבירה (חיפה), סורה מארה (תל אביב), סינקופה (חיפה), קרפצ'יו בר (תל אביב), קזינו דה פריז (ירושלים) ועוד. 
גפילטערמה
מסעדת פופאפ ומקדש ראשון מסוגו בארץ לגפילטע פיש, מאכל יהודי-מזרח אירופאי שנוי במחלוקת שמעורר רגשות עזים בקרב אוהביו ושונאיו. במשך קרוב לשבוע תגיש מסעדת הפופ-אפ, פרי שיתוף פעולה בין המעצבת רוני לוית ובין הבר-מסעדה שישקו בתל אביב, תפריט שכולו גרסאות מסורתיות ומודרניות של גפילטע פיש. חלל מסעדת הפופ אפ יעוצב ברוח הגפילטע. 
 
סעודת חג מולד פולנית 
קהילת נשות פולין בחיפה תנצח על ארוחת חג מולד פולנית מסורתית, ארוחה בת 12 מנות מלווה בשירה ובכללי טקס עתיקי יומין, שתתקיים במלון קולוני בחיפה.
 
שבוע פולני בלומינה של מאיר אדוני
השף מאיר אדוני, שבשנה שעברה אירח את השף הפולני המעוטר בכוכב מישלן וויצק אמרו, יגיש במהלך כל שבוע האוכל הפולני תפריט שהוא מחווה מודרנית למורשת היהודית-פולנית במסעדת לומינה בתל אביב. 
 
מסע ספרותי ומוזיקלי מפולין לישראל ובחזרה 
גלריית האגף בחיפה תארח את הישיבה החילונית מירושלים לערב חגיגי בעקבות הסופרים אידה פינק, יוסל בירשטיין ודן צלקה.
 דוברים: אריאל לויסון, ניר עמית ואבישי וול. בהשתתפות הרכב הכליזמר הבועט קליינע מענטשעלך. 
 
(צילום:המכון הפולני)
 
ארוחת דבש בחלוצים 3 
דבש תופס מקום חשוב במטבח הפולני ומדי שנה רודים בפולין עשרות סוגי דבש זני המופקים מפרחים ומצמחים שונים. במסעדת החלוצים 3 בתל אביב יגישו ארוחת דבש מיוחדת, כולל טעימות של סוגי דבש פולני. 
 
ועוד.. סיורים קולינאריים, מפגשים, סדנאות אוכל, ארוחות מיוחדות ואירועי תרבות רב תחומיים בכל רחבי הארץ
 
על המכון הפולני: המכון הפולני בישראל יוזם ותומך במגוון אירועי חינוך ואמנות במטרה להציג בפני הקהל הישראלי את התרבות הפולנית העכשווית. המכון הפולני, שנפתח בישראל בשנת 2000, חבר מאז למוסדות החינוך והתרבות המובילים בישראל לשורה של אירועים ופעילויות מרתקות. המכון יוזם סדנאות, סיורים מקצועיים ומפגשים בין יוצרים ישראלים ופולנים בכדי לאפשר שיח רב-תרבותי ולקרב בין שתי החברות תוך הפריה הדדית. המכון הפולני מציע קורסים ללימוד השפה הפולנית ומפעיל ספרייה של ספרים וסרטים פולנים. 
 

 

תגובות
אין תגובות למאמר